Израел предостави на ООН детайлна информация за голям брой сътрудници на

...
Израел предостави на ООН детайлна информация за голям брой сътрудници на
Коментари Харесай

Сътрудници на ООН участвали в кланетата на 7 октомври

Израел даде на Организация на обединените нации детайлна информация за огромен брой сътрудници на Организацията за помощ на палестинските бежанци, които са взели участие в клането на 7 октомври. Скандалът е голям. Като първо следствие от него редица западни страни оповестиха прекъсване на заплащанията си за палестинската организация към Организация на обединените нации до изясняване на детайлностите.

Освен че сътрудници персонално са взели участие в зверствата на 7 октомври, са били употребявани и транспортни средства и уреди на Организация на обединените нации за кланетата и и отвличанията. И Германия разгласи през днешния ден, че приключва заплащанията си към Организацията.

Това надалеч не е първият случай, в който Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци (UNRWA) е подложена на критика поради хипотетични връзки с „ Хамас “. Но обвиняванията, публикувани в петък, са в действителност потресаващи. Самият общоприет комисар на Агенцията Филип Лазарини разгласи в късния следобяд, че Израел е дал информация, че няколко чиновници са взели участие в терористичната офанзива на „ Хамас “ на 7 октомври.
Последици
Засегнатите лица към този момент са уволнени и е почнало изцяло следствие, съобщи малко по-късно генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

" Всеки член на личния състав на UNRWA, забъркан в деен тероризъм, ще бъде измамен под отговорност и преследван ", съобщи представителят на генералния секретар. Обвиненията са ужасяващи.

Въпреки че в началото самата Организация на обединените нации не даде повече детайлности по обвиняванията, в събота новинарският портал Axios цитира почитан израелски чиновник, който явно приказва за " дейното присъединяване " на няколко чиновници на UNRWA в терористичното нахлуване. Твърди се също, че при нападението са били употребявани транспортни средства и уреди, принадлежащи на организацията.
Израел: " солидна и доказана информация "
Израелската контраразузнавателна работа Шин Бет и армията разполагат със " солидна и доказана информация " в това отношение, продължава отчетът. Информацията е получена основно посредством разпит на терористи от „ Хамас “, които са били задържани по време на нападението на 7 октомври. В петък вечерта Държавният департамент на Съединени американски щати приказва за дванадесет обвинени чиновници на UNRWA. Първоначално този брой не беше доказан.

Международното отвращение от обвиняванията обаче не закъсня. В петък следобяд Съединени американски щати оповестиха, че ще спрат заплащанията си към организацията за помощ за времето на следствието. Скоро по-късно ги последваха Канада, Англия и Австралия, както и няколко европейски страни. Първоначално в събота Германия изрази " дълбоката си угриженост " по отношение на изказванията. Вечерта Берлин разгласи, че Германия повече няма да позволява ново финансиране " до привършване на следствието ". Все отново сега не се разискват никакви нови задължения, се споделя в известието. От друга страна, филантропичната помощ ще продължи.

Според личните си данни немското държавно управление е подкрепило UNRWA с повече от 200 млн. евро единствено през 2023 година Лазарини дефинира реакциите на страните донори в събота вечерта като " шокиращи ", още повече че те са работили неотложно. Наказването на цяла организация поради обвинявания против обособени чиновници е " извънредно безконтролно ", сподели генералният комисар.

Междувременно рецензиите към UNRWA не са нещо ново. Организацията на Организация на обединените нации, която е учредена през 1949 година и понастоящем се смята за най-важната организация за подкрепяне на палестинците в Газа и Западния бряг, както и в Сирия, Ливан и Йордания, от години е обект на обвинявания. Тъй като UNRWA записва и потомците на бежанците от 1948 година, Израел постоянно твърди, че организацията за помощ изкуствено усилва броя на палестинските бежанци и по този метод в допълнение изостря израелско-палестинския спор. В предишното обаче са предизвиквали неспокойствие и случаи, при които палестински учители в учебните заведения на UNRWA са разпространявали антисемитско наличие. Имаше и обвинявания, че организацията работи с хора, близки до „ Хамас “. Организация на обединените нации постоянно е отхвърляла сходни обвинявания и е уверявала, че подсигурява независимостта и безпристрастността на своите чиновници.
Последната огромна организация за помощ в линията Газа
След терористичната офанзива на „ Хамас “ на 7 октомври и началото на израелската атака в Газа обаче тонът стана още по-остър. Агенцията за палестинските бежанци неколкократно упрекна Израел, че нападна обекти на Организация на обединените нации, които са последното леговище за стотици хиляди хора, търсещи протекция. В момента Агенцията е на практика последната организация за помощ, която може да окаже забележителна поддръжка в линията Газа. По палестински данни от началото на войната в Газа са починали над 26 000 души, в това число над 150 чиновници на UNRWA.

От своя страна Израел неведнъж е подлагал на критика UNRWA за това, че укрива терористи от „ Хамас “ в своите уреди. След 7 октомври се появиха и известия, че някои учители от UNRWA са приветствали терористичната офанзива в обществените мрежи. В изявление през ноември Лазарини увери, че ще се отнесе " доста съществено " към всеки един от тези случаи и ще стартира следствие. Въпреки това хипотетичното " непозволено държание на един, двама или даже 10 души " не характеризира 30 000 чиновници на UNRWA, съобщи той. Те работят в " доста поляризирана, прочувствена среда ". Независимо от това се организира " доста ясна политика на нулева приемливост, когато зародят такива произшествия ".

В изявлението Лазарини отхвърля и изказванията на израелската войска, че „ Хамас “ се възползва от доставките на гориво от UNRWA. Той също по този начин увери, че не е наемал членове на " политическа организация, класифицирана като терористична ".

" Ако съществуваше и най-малкото съмнение (...), щяхме да знаем за това от дълго време - и щяхме да извлечем съответните последици ", съобщи генералният комисар. Имената на всички чиновници на UNRWA ще бъдат изпращани на Израел и Палестинската автономност всяка година.
Израел е подвластен от UNRWA
Междувременно критиците се притесняват, че надали може да се изключи най-малко индиректно съдействие сред UNRWA и „ Хамас “ в линията Газа. Според последните изследвания терористичната организация се поддържа от огромна част от популацията там. След като станаха известни новите обвинявания против UNRWA, в събота " Хамас " приказва за " клеветническа акция от страна на Израел " и опит за " спиране на всички витални линии на нашия народ ". От началото на войната „ Хамас “ също възприема все по-остър звук по отношение на организацията на Организация на обединените нации. Фактът, че Лазарини неведнъж и ясно осъди терористичното нахлуване от 7 октомври и го дефинира като " непоносимо ", явно е изключително афектиран за „ Хамас “.

Отношенията на Израел с Агенцията обаче също са двусмислени. В събота израелският външен министър Израел Кац беше предсказуемо внезапен и прикани финансирането на UNRWA, " гражданската ръка на Хамас в Газа ", да бъде затруднено. Дали обаче израелското държавно управление фактически би било заинтригувано от преустановяване на активността на организацията на Организация на обединените нации, е най-малкото подозрително.

В допълнение към рецензиите, които бяха отправени - изключително обществено - на първо място самият Израел поддържа тесни контакти с организацията за помощ от десетилетия. Според наблюдаващи както линията Газа, по този начин и Западният бряг от дълго време щяха да са изпаднали в безпорядък без UNRWA, която се финансира от интернационалната общественост. Поради това страната в последна сметка е подвластна от работата на организацията за помощ, с цел да подсигурява личната си сигурност.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР